לין הציע להשתמש בכספים שהוקצו למימון מנגנון מס הכנסה שלילי, הנאמדים בכ- 1.2 מיליארד ₪, לטובת פעולה משולבת של העלאת שכר המינימום לרמה של 5000 ₪, הפחתת המס הישיר למקבלי שכר של עד 5000 ₪ לרמה מינימאלית של עד 1%, ביטול דמי הטיפול הארגוני שגובים ארגוני העובדים למקבלי שכר זה.
"בארבע השנים האחרונות עבר המשק תהליך של צמיחה מואצת, התמ"ג עלה מרמה של 531 מיליארד ש"ח בשנת 2003 לרמה של 652 מיליארד ₪ בשנת 2007. זהו שיעור צמיחה מרשים ביותר למשק הישראלי.
אולם, השארנו את מקבלי רמות השכר הנמוכות מאחור והם אלה ששילמו את המחיר היקר ביותר בשל צמיחת המשק. טרם הצלחנו ליצור מנגנונים שיבטיחו חלוקה הוגנת יותר של התפוקה הלאומית ויתקנו עיוות זה".
כך אמר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, בהרצאה שעסקה באחריות ארגוני המעסיקים כלפי ציבור העובדים, בכנס של לשכת התאום של הארגונים הכלכליים, שהתקיים בסוף השבוע (7-9.2.08) באילת.
לדבריו, ארגוני המעסיקים הוכיחו לאחרונה כי יש להם עניין רב בנטילת אחריות ישירה באשר למצבם הכלכלי של אלו המצויים בשכבת השכר הנמוכה. "חתמנו על הסכם הפנסיה חובה לכל עובד, לא מתוך כפיה אלא מרצון טוב. לין הדגיש בנוסף כי על הפרק מהלך חשוב שישפר גם את תנאי שכרם של חברות עתירות שירותי כ"א כמו חברות ניקיון, סיעוד ושמירה.
לין הציג בכנס נתונים לפיהם כ- 33% מכלל השכירים במשק משתכרים עד שכר מינימום וכ- 30% משתכרים שכר שנע בטווח שבין 3500 ל- 7000 ₪*, והציע לממשלה להציב יעד ברור אשר לו יהיו שותפים ארגוני המעסיקים הממשלה וארגוני העובדים שכל אדם שעובד בישראל במשרה מלאה יוכל לפרנס את משפחתו בכבוד.
לין שב ותקף את מנגנון מס הכנסה שלילי. "מס הכנסה שלילי יחזיר אותנו שוב ועמוק יותר לתקופת הקצבאות. זהו בעצם מענק של קצבאות לאנשים שעובדים. עלינו לשאוף לכך שאדם שעובד יקבל שכר הוגן וכי שכרו נטו יעלה". לטענתו, טוב שמנגנון זה הונהג רק לתקופת ניסיון, שכן לאמיתו של דבר ערכו מבוטל והוא יוצר סיבוכים בלתי נחוצים.
לין הציע להשתמש בכספים שהמדינה הקצתה להפעלת מנגנון מס הכנסה שלילי הנאמדים בכ- 1.2 מיליארד ₪ למימון הטבות מס למקבלי רמות השכר הנמוכות. "קיימת דרך פשוטה וישירה, באמצעותה ניתן להגדיל את ההכנסה נטו של אלה המצויים בשכבות השכר הנמוכות, לפיה תימשך המגמה, שהונהגה בשנים האחרונות, של הפחתת המס הישיר המוטל על הכנסות היחיד".
"עלינו לנקוט בפעולה משולבת, שתבוצע באופן הדרגתי, של העלאת שכר המינימום לרמה של 5000 ₪, הפחתת המס הישיר (הכולל ביטוח לאומי ומס בריאות) למקבלי שכר של עד 5000 ₪ לרמה מינימאלית של עד 1% , וביטול דמי הטיפול הארגוני שגובים ארגוני העובדים למקבלי שכר זה".
*נתוני הביטוח הלאומי ומשרד האוצר.