"על התאגיד העירוני ונושאי המשרה 'להיראות ירוק' ולהשפיע על ההליכים הקשורים בפעילותו", אומר עו"ד אריה בדנר המתמחה במשפט סביבתי, ביום העיון בנושא איכות הסביבה של איגוד החברות העירוניות ברשויות המקומיות.
"על התאגיד העירוני ונושאי המשרה לגבש מדיניות סביבתית, נהלים, שרשרת קבלת החלטות ופעולות, בהם ינקטו בשגרה ובשעת משבר סביבתי.מטרת התאגיד ונושאי המשרה 'להיראות ירוק' ולהשפיע על ההליכים הקשורים בפעילותו - לשתף פעולה עם הרשויות, ככל שהדבר מתאפשר ואינו פוגע בפעילותו ובנושאי המשרה.
יש לעמוד יום יום על המשמר למקרה שבו יתרחש האירוע את קו ההגנה מגבשים הרבה לפני שנדרשים לו," אלו עיקרי דבריו של עו"ד אריה בדנר המתמחה במשפט סביבתי במסגרת יום העיון לחברות עירוניות, במועצה ארץ ישראל יפה בת"א.
אסונות הטבע שפקדו את כדור הארץ והחשש לעתיד לבוא, הגבירו בשנים האחרונות את התודעה הציבורית לשמירה על הסביבה ומשאבי הטבע והואצו תהליכי חקיקה אשר יוצרים מגבלות על החברות והתערבות הולכת וגדלה מצד רשויות האכיפה.
מתוקף המגבלות, אשר הולכות ומחמירות, הפכו בשנים האחרונות שיקולי איכות סביבה לאינהרנטיים בתכנון מהלכים אסטרטגיים של תאגידים - בישראל ובחו"ל.
קיימת הבחנה ברורה בין ההליך הפלילי להליך המנהלי אומר עו"ד בדנר, "הורחבה האחריות הפלילית בגין גרימת או אי מניעת עבירות סביבתיות ומפגעים סביבתיים, הן ככל שנוגע הדבר לאחריות התאגיד והן ככל שנוגע הדבר לאחריות נושאי משרה בתאגיד - הדרג הניהולי הבכיר הוחמרה הענישה.
רוב רובם של העבירות בתחומי איכות הסביבה הנם מסוג "אחריות קפידה". משהוכחו היסודות העובדתיים של העבירה, על פי רוב הנטל על הנאשמים להוכיח כי פיקחו ועשו כל שניתן כדי למנוע את ביצוע העבירה.
קשיים ואילוצים כספיים אינם מהווים הגנה בעבירות איכות הסביבה, השיקולים הכלכליים של התאגיד והכדאיות הכלכלית שלו מהווים טריגר ומחמירים את הענישה.
החריג בנושא הוא - סעיף 23(ב) לחוק תאגידי מים וביוב, התשס"א-2001.
אירועים סביבתיים מקבלים הד תקשורתי רחב ויוצרים "אג'נדה יומית", אשר המשרד להגנת הסביבה אינו חסין לה ובשעת משבר סביבתי כל הלחצים מופנים לסיום המשבר. אבל, המשבר הסביבתי וסיומו הינם רק התחלת התמודדותו של התאגיד ונושאי המשרה בו עם ההשלכות של ההתרחשות סביב אותו משבר סביבתי.
חשוב מאוד, במקרה זה, להיערך כבר בשעת המשבר,מרגעיו הראשונים, כאשר כולם חושבים רק על סיומו הקרוב, על היום שאחרי. כיצד משתפים פעולה ונמנעים מהפללה עצמית ? כיצד מתמודדים עם וועדות חקירה - שהינה חקירה לכל דבר.
יצחק בורבא, יו"ר איגוד החברות העירוניות ברשויות המקומיות: "כמי שאחראי באופן ישיר למטמנות אפעה, אני מודע לכל ההיבטים המשפטיים בנושא איכות הסביבה וראיתי לנכון להביא נושא חשוב זה למודעות אצל כל המנכ"לים בחברות העירוניות. מידע על סמך ניסיון הוא המשאב היקר ביותר ואני מעוניין לחלוק אותו עם חבריי למקצוע".