המדענים מהפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה של האוניברסיטה העברית בירושלים פיתחו שיטה ייחודית המזהה עוד בשלב המוקדם של הגידול, צמחים בעלי פוטנציאל יבול מסחרי ועצי יער העמידים בתנאי יובש ובצורת,כל זאת תוך תקופת גידול קצרה יחסית והוצאות קטנות.בדיוק בתקופה זו, שכולם מדברים על התחממות כדור הארץ ועל בעיית המים הצפויה,מה שגורם לירידה ביבול ולעליה במחירי המזון.
יש חוקרים לא מעטים באוניברסיטאות ובמכוני מחקר בארץ ובעולם שעוסקים בפיתוח זנים חדשים של צמחים המתאימים לתנאי גידול קשים אלה.
הפיתוח של זנים אלה דורש ניסויי שדה רבים כמו גם כח אדם מיומן ונמשך על פני שנים רבות,עד לאיתור הזנים המתאימים,מה שכרוך בעלויות מאוד גבוהות.
לדברי החוקרים שפיתחו את השיטה, ד"ר מנחם מושליון ופרופ' רוני וולך, השיטה שפותחה מאפשרת בדיקה השוואתית בו זמנית של מספר פרמטרים המאפיינים את התנהגות הצמח בתנאי יובש, חום וריכוזי מלח גבוהים וזאת עבור מספר רב של צמחים בו זמנית. שיטה זו כוללת ניתור רציף של התנהגות הצמחים בתנאי גידול שונים וניתוח ההשתנות של פרמטרים אלה באמצעות תוכנה ייעודית. השיטה שפותחה מורידה משמעותית את אורכו של תהליך הסינון והזיהוי של הזנים הרצויים, מאפשרת ניסויים בקנה מידה קטן יחסית ומייתרת חלק מניסויי השדה הנרחבים והיקרים. לפיכך, השיטה יעילה, זולה ומהירה יותר משיטות קיימות לטיפוח של גידולים עמידים לעקות יובש, חום ומלח.
החברה לפיתוח המחקר של האוניברסיטה העברית, "יישום", תציג את השיטה בכנס WATEC 2007 שייערך בסוף אוקטובר במרכז הירידים בתל אביב.
חברת "יישום" רשמה עד היום כ-5000 פטנטים על למעלה מ-1400 המצאות בכל תחומי הטכנולוגיה והביו-טכנולוגיה. כשליש מהם מוסחרו, ומוצריהם נמכרים בשוק בלמעלה ממליארד דולר בשנה.
החומר הועבר למערכת "אקונומיסט" לפרסום באתר http://www.economist.co.il באמצעות הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה של האוניברסיטה העברית בירושלים במסגרת שיתוף פעולה אסטרטגי.
אודות עורך הכתבה
בן 33, רב תחומי בנשמתו ובעל ידע רחב בתחומים רבים. חובב מוסיקה וטיולים.שולט ברשת האינטרנט,ובמאגרי מידע מגוונים.
בוגר תואר ראשון בפסיכולוגיה וכיום נמצא במהלך לימודים לתואר שני בניהול ידע ומידע ועוסק, בין השאר, במיחשוב במערכת החינוך ובהוראת אופיס והשפה האנגלית.
לשאר המאמרים והכתבות של אמיר...