בישיבת הוועדה המיוחדת לבעיית העובדים הזרים אמש, שעסקה בנושא: דו”ח מחלקת המדינה האמריקנית למאבק בסחר בבני אדם לשנת 2007, השתתפו נציגי המשרד לבטחון פנים, משרד החוץ, משרד המשפטים, משרד הרווחה, משרד הפנים, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, פרקליטות המדינה, מוקד סיוע לעובדים זרים ו”קו לעובד”.
יו”ר הוועדה, ח”כ רן כהן, ציטט עיקרי הדו”ח ודרש ממשרדי הממשלה הסברים לעובדה שישראל עדיין לא עומדת בקריטריונים המינימליים למאבק בסחר בבני אדם.
עיקרי הדו”ח:
עשייה לא מספקת כנגד מעבידי קורבנות סחר למטרות עבודה ועבודה בתנאי עבדות; העדר הרשעות של מעסיקים של קורבנות סחר למטרות עבדות, של גורמי תיווך שמקבלים דמי תיווך שלא כחוק ושל מעסיקים שהעסיקו את עובדיהם בתנאי עבדות; השנה היא השנייה ברציפות שבה נאמר בדוח שישראל אינה נוקטת צעדים מספיקים – או אינה נוקטת צעדים כלל – כדי למנוע סחר בבני-אדם למטרות עבודה והעסקה בתנאי עבדות; גם השנה מדינת ישראל אינה עומדת בקריטריונים המינימליים למאבק בסחר בבני-אדם.
את עמדת המדינה הציגה עו”ד רחל גרשוני-ממונה על חקיקה במשפט ציבורי, והדגישה כי יש ועדת מנכ”לים שמרכזת המלצות צוותים מנהליים, אם נמצאות ראויות ועדת המנכ”לים מציגה לממשלה לאישור.
כן, יש קריטריונים לזיהוי קורבנות סחר בבני אדם או עבודות כפיה אותם מתחילים ליישם גורמי האכיפה ומשרדי הממשלה.
בתגובה השיבה חנה זוהר-מנהלת עמותת ”קו לעובד”, כי בפועל הגורמים לא מטמיעים מספיק את הקריטריונים ומתקשים לכן לזהות קורבנות סחר ועבדות דבר שמביא למעצר בניגוד לנהלים של קורבנות סחר ועבדות.
יו”ר הוועדה, ח”כ רן כהן, סיכם ואמר:
• הוועדה תבצע מעקב אחר עבודת המשרדים והטמעת הקריטריונים לזיהוי קורבנות סחר ועבדות.
• יו”ר הוועדה, דורש ממשרדי הממשלה לטפל בעבירות גביית דמי תיווך כעבירה פלילית ולא כעבירה מנהלית.
• החרפה של גביית דמי תיווך היא לב ליבו של הסחר בבני אדם ולכן יש לעקור אותה מהשורש.