אתם עומדים לפני עסקה גדולה. צוות החברה כולו השקיע שעות וימים רבים בהכנות ובקשירת כל הקצוות והמתח באוויר עולה. מעמד סגירת עסקה מחולק לנושאים שניתן לתכנן ולצפות אותם מראש וב"בלת"מים" שאליהם לא ניתן להתכונן מבעוד מועד.
חברות ומשקיעים רבים מעוניינים לדעת לפני ביצוע עסקה מהן העלויות הנלוות לעסקה. אחת מהעלויות הניתנות לצפייה מראש, אותה יש להביא בחשבון, היא חבות המס. רשות המיסים מאפשרת לכל נישום להציג את הנתונים ולקבל אומדן של המס הצפוי, זהו כלי חשוב ויעיל לכל מי שמתכונן בצורה רצינית וראויה לביצוע עסקה- כלי זה נקרא "פרה רולינג", והוא מקובל במדינות רבות וישראל ביניהן.
כמו בכל תחום המס, גם את הפרה רולינג יש לתכנן היטב וקיימת חשיבות גדולה לנתונים ולאופן הצגתם. הצגת שאלות או נתונים בצורה בלתי נכונה עלולה לעלות כסף רב מאחר וכל מסמך המוגש במסגרת הפרה רולינג הוא בגדר הצהרה וקיבוע עובדות ולכן אין אפשרות להתכחש לאחר מעשה לנתונים שנמסרו במהלך התהליך, ויש לקחת בחשבון את כל הנתונים לפני שפונים לרשויות המס ומבקשים את לפתוח בהליך.
תהליך הפרה רולינג מחייב את שני הצדדים הן את הנישום והן את רשויות המס - הנישום מחוייב למסור את כל הנתונים המלאים והמדויקים הקיימים בידיו ואילו הרשויות מחויבות לעמוד מאחורי החישובים שלהן ומותר להן לחזור בהן משעור המס שקבעו רק במידה ונתגלו פערים מהותיים בין הנתונים שמסר הנישום ובין נתוני העסקה בפועל (לאחרונה התקבלה פסיקה כי נישום מסר נתונים לא מדויקים ולכן רשויות המס רשאיות לחזור בהן מהסכום שקבעו).
בנוסף, יש להקפיד על ההבדלים והמשמעויות של הניסוחים השונים והשפעתם על סכום המס שתדרשו לשלם. לדוגמא: עסקה מסויימת יכולה להיות מוגדרת כשרות או כמכר- חברת תוכנה יכולה להעניק שירותי תכנות לחברה בחו"ל או לחלופין למכור תוכנה לחברה בחו"ל, המשמעות של מכירת תוכנה היא עסקה ללא מע"מ ואילו בשירות תכנות יש צורך לשלם מע"מ. כמובן שאת תשלום המע"מ צריכה לספוג החברה המספקת את השרות, ולכן גם אם הפנתה את השאלה בתום לב, היא עלולה למצוא עצמה מחויבת במס כשחברה מקבילה שניסחה את השאלה נכון מקבלת פטור מהמס. לכן פעמים רבות חשוב איך שואלים ולא רק מה שואלים - מכשיר הפרה רולינג עלול להיות מסוכן כי כל שאלה (וגם תמימה) נחשבת כקביעה שלא תוכלו לסגת ממנה בהמשך הדרך.
עו"ד רועי פלר מומחה למיסים ובכיר לשעבר במס הכנסה